Spis sammen: Sådan hjælper du andre ind i fællesskabet

Spis sammen: Sådan hjælper du andre ind i fællesskabet

Mød nye mennesker over et måltid mad, når “Danmark spiser sammen” mod ensomhed og for nye fællesskaber i uge 17.

 

Det er ikke udelukkende et initiativ for singler, men når jeg gerne vil omtale det alligevel, er det fordi, det som single er meget nemt at føle sig ensom og udenfor.

 

Det kan være, når vennerne får kærester, bliver gift og helliger sig familien, og man er den eneste single tilbage i venneflokken, eller hvis ens ægtefælle dør, eller man bliver skilt. Det er nemt at ende med at blive ensom, og det er ikke nogens skyld – det sker i mange tilfælde bare lige så stille.

 

Singler skal selv tage initiativ

Som single skal du i høj grad selv tage initiativ til, at der sker noget i dit liv, hvis du ikke har mange venner.

 

►►Læs f.eks. dette indlæg om, hvordan du kommer mere ud og møder nye mennesker som single.

 

Du skal selv gøre noget for at være en del af et fællesskab, og er du allerede en del af et fællesskab, kan du hjælpe andre med at komme ud af deres ensomhed, og det er bl.a. det, “Danmark spiser sammen” handler om.

 

Ideen er at mødes omkring et måltid mad og fremme fællesskabet ved at spise sammen. Der vil derfor være madarrangementer rundt om i landet. I en pressemeddelelse om tiltaget lyder det:

 

”Danmark spiser sammen” skydes i gang med fem store fællesspisninger mandag den 25. april i Varde, Aalborg, Aarhus, Odense og København. Der er plads til mellem 3 og 500 spisende gæster. Alle gæster modtager en madstafet og en opfordring til selv at invitere til et måltid. Det behøver ikke være et stort arrangement. Det centrale er at invitere nye mennesker med, som ellers spiser alene, eller som vi normalt ikke ser.”

 

Og det er netop det, der er så fint ved dette initiativ – det skal sprede sig som ringe i vandet, og få os alle sammen til at tænke over, hvad vi selv kan gøre for at hive andre ind i vores fællesskaber eller hive os selv ud af ensomheden.

 

Ældre Sagen støtter også initiativet, og i en pjece, der er blevet lavet i den anledning, er der 4 gode råd til, hvordan du kan hjælpe andre ud af deres ensomhed. De kommer her:

 

1. Se de mennesker, der er omkring dig

Kig dem i øjnene og hils. På den måde får ingen lov at føle sig usynlig.

 

2. Åbn de fællesskaber, du indgår i

Inviter en nabo med i de sammenhænge, du kommer i. Spørg en fra vejen eller opgangen, om han eller hun vil med til foredrag på biblioteket eller til fællesspisning i hallen.

 

3. Tag initiativ til nye relationer

Byd din nabo på kaffe, inviter et par stykker fra fodboldholdet med hjem, eller sæt dig og få en sludder med manden på bænken.

 

4. Vær venligt vedholdende

Selvfølgelig skal du respektere, hvis du får “nej tak” til dine invitationer og opfordringer. Men det betyder ikke, at du ikke skal prøve igen. Det tager tid at få tillid.

 

Sådan gør du, hvis du selv føler dig ensom

Sig ordet højt. Helst til en anden. Det er lettere at gøre noget ved et problem, når man kalder det ved rette navn. Tal om ensomhed.

 

Saml mod til at gøre noget ved det. Det kræver mod at skulle opsøge mennesker og hjælp. Du er den eneste, der kan gøre det for dig selv.

 

Tag kontakt i dit netværk til et menneske, der virker rar. Eller til en organisation med et tilbud, du synes om. Brug modet, og find tilliden frem.

(Kilde: Folkebevægelsen mod Ensomhed)

 

►► De endelige detaljer om alle spisearrangementerne er ikke på plads endnu, men du kan læse mere om “Danmark spiser sammen” på Folkebevægelsen mod Ensomheds hjemmeside her.

 

[adrotate group=”8″]

 

►►Læs også: Kom ud! Her er 5 løsninger på dette belastende single-problem

►►Læs også: Sommer-inspiration: Her kan du komme på golfhøjskole for singler

 

[adrotate block=”1″]

Share this:

About the Author

Pia LoulouIndehaver og stifter af SingleSpot.dk og forfatter til bogen "Den dag jeg stoppede med at græde over mænd" samt medforfatter til bogen "Elsker mig for evigt - 12 hemmeligheder til et lykkeligt liv som single" Single gennem ca. 10 år.

View all posts by Pia Loulou