Single-økonomi: Her er de oversete pengeråd som ingen gider snakke om

Single-økonomi: Her er de oversete pengeråd som ingen gider snakke om

Hvad, synes du, er den største ulempe ved at være single? At du ligger alene i sengen om aftenen? At du skal klare alting selv? At du ikke har en at få børn med?

 

Karsten Engmann JensenIfølge en ny bog om med titlen “Overskud!” skrevet af Karsten Engmann Jensen er økonomien en af de store ulemper ved at være single.

 

Mens man som single har mere frihed til at “lege” og gøre, hvad man har lyst til, er der mange singler, der bor til leje, hvilket jo gør, at vi ikke sparer op i vores bolig, som mange par gør, når de køber hus sammen som par.

 

Singler tager selv risikoen

Samtidig har vi singler ifølge forfatteren ikke nogen at dele risikoen med. Med risiko mener han alle de uforudsete ting i livet som f.eks. sygdom, arbejdsløshed og andre problemer. Han skriver:

 

Overskud-af-Karsten-Engemann-Jensen“Billedligt talt kan man sammenligne med nydelsen af et glas vin. Sidder man alene med et glas vin, har man selv valgt den vin, man drikker, og formentlig nyder man den mere af samme årsag. Men hvad hvis klokken er 22, butikkerne er lukket, og man taber det sidste glas på gulvet?

 

Så har man ingen vin. Lever man som par, må man formentlig enes om, hvilken vin man skal drikke. Til gengæld sidder man formentlig med to glas, sådan at hvis det ene glas falder på gulvet, kan man stadig enes om at dele vinen i det andet glas. Det kaldes naturligvis for fællesskab, men i økonomiske termer kaldes det også for risikospredning. Forhåbentlig giver eksemplet et billede af, hvor vigtigt det er, at man ikke står alene … altså med større problemer end i billedet med vinene.”

 

Jeg synes naturligvis, at han har en pointe, og forfatteren anerkender også i bogen, at der visse fordele – som f.eks. friheden – ved at være single, som ikke kan gøres op i penge. Det nævner han flere gange, men han glemmer at nævne noget andet.

 

Glemmer de dårlige ting

Når vi snakker parforhold, glemmer vi fuldstændig at snakke om alle de dårlige ting, de også kan indeholde. Vi glemmer at snakke om, at det kan være, at den ene altid drikker mest vin, at den ene måske ikke vil dele sin vin, eller at den ene drikker al vinen i smug, så der lige pludselig ikke er noget vin tilbage.

 

► Læs f.eks. også denne artikel om en kvinde, der er kommet i gæld pga. kærlighed og flere mislykkede parforhold.

 

Vi ser kun, at parforhold er lig med kærlighed, støtte og fællesskab, men hvad med alle dem, der bliver udsat for psykisk eller fysisk vold i et parforhold, eller hvad med de par/familier, hvor den ene part har ruineret familien ved f.eks. at være afhængig af at spille om penge eller med dårlige investeringer.

 

Der er også en risiko ved at indgå i et parforhold, og det, synes jeg, at en bog, der giver gode råd om økonomi, også burde komme ind på. Naturligvis synes jeg ikke, at vi skal gå og være generelt mistroiske over for hinanden, men du kender aldrig andre mennesker helt. Du ved ikke, hvad de kan finde på, hvis de er pressede eller bliver sårede – hvilket jo ofte sker i bl.a. skilsmissesager.

 

Gem flere penge som single

Et af rådene i bogen lyder: ´“Gem lidt flere penge på kistebunden, end hvis du var i parforhold, da du står alene med udgiften, hvis vaskemaskinen eller andre dyre ting brænder sammen.”

 

Og det er da rigtigt, men samtidig synes jeg også, at man i et parforhold skal sørge for at have sin egen opsparing. Bl.a. fordi du så har friheden til at skride, hvis din partner bliver voldelig, urimelig eller forlanger noget af dig, som du ikke har lyst til.

 

Alt for mange bliver i et dårligt forhold af økonomiske årsager – fordi det er svært at få solgt huset, og der ikke er råd til to boliger, så hvis jeg skulle skrive en bog om økonomi, ville et af rådene lyde:

 

“Spar op. Ikke til at købe en lækker vinterjakke eller endnu en vase eller en luksusrejse, men først og fremmest så du kan gå din vej, hvis du bliver behandlet dårligt af din partner eller på dit job. Spar op, så du har råd til et nyt sted at bo, hvis der skulle ske noget uforudset, som ikke handler om forbrugsgoder, der går i stykker, men om forhold eller mennesker, der ikke længere fungerer sammen med dig.”

 

Læs mere om bogen “Overskud!” af Karsten Engmann Jensen her.

 

► Læs f.eks. også denne artikel om en kvinde, der er kommet i gæld pga. kærlighed og parforhold.

 

[adrotate group=”8″]

 

Læs også: Læserhistorie: Jeg “skiftede farve” efter mændene i mit liv

Læs også: Gode single-råd til din økonomi

 

[adrotate block=”1″]

Share this:

About the Author

Pia LoulouIndehaver og stifter af SingleSpot.dk og forfatter til bogen "Den dag jeg stoppede med at græde over mænd" samt medforfatter til bogen "Elsker mig for evigt - 12 hemmeligheder til et lykkeligt liv som single" Single gennem ca. 10 år.

View all posts by Pia Loulou