Båltale: Derfor kan det være både forfærdeligt og fantastisk at være single

Båltale: Derfor kan det være både forfærdeligt og fantastisk at være single

I går var det sankthansaften , og jeg var inviteret til at holde båltale ved Singlehyttens sankthansfest. Det er jeg meget beæret over.

 

Singlehytten er en fin, fin lille hytte i Holstebro med over 400 medlemmer, som kommer fra hele Midt- og Vestjylland for at møde andre singler og have det sjovt og hyggeligt.

 

Der var mødt 80-90 singler op denne aften, hvor jeg talte om, hvorfor det kan være helt fantastisk eller ganske forfærdeligt at være single – afhængigt af, hvordan man opfatter det, ligesom jeg læste op af min og psykolog Mette Holms bog “Elsker mig for evigt – 12 hemmeligheder til et lykkeligt liv som single”. Se talen i videoen herunder, eller læs talen i sin fulde længde under videoen.

 

 

Tale til SingleHyttens sankthansfest og to års fødselsdag

Det er sjældent, jeg har været så nervøs, som jeg er nu. At tale foran en forsamling af mennesker er noget, jeg altid har prøvet på at undgå.

 

Det minder mig lidt om for flere år siden, hvor jeg for første gang skulle til et singlearrangement alene, og hvor jeg egentlig ikke ville have haft noget i mod at få en agressiv blindtarmsbetændelse, så jeg med god samvittighed kunne have ladet være med at tage med til festen.

 

Jeg har været ved at skrive til Inger-Lise flere gange for at aflyse og undskylde, at jeg desværre var blevet forhindret, og jeg har ligget søvnløs flere nætter op til i dag, men jeg bestemte mig for at gøre det alligevel.

 

Det kræver mod, at møde nye mennesker

For jeg tror på, at det netop er, når vi træder lidt ud af vores vante rammer og forestillinger, at det bliver spændende – det er der, hvor der sker noget nyt. Det er der, vi møder nye mennesker og nye perspektiver.

 

Og det er jo netop også det, mange af jer sikkert har gjort, da I kom til her i SingleHytten for første gang.

 

Mange af jer har sikkert også ærgret jer over, at det ikke var netop den dag, I fik en belejlig blindtarmsbetændelse eller en kraftig snue, men da I først var her, og måske nu er blevet vant til at komme her, er jeg sikker på, at I er glade for, at I gjorde det alligevel.

 

Det kræver mod at gå ud og sige: “Her er jeg – jeg vil gerne lære jer at kende – vil I lære mig at kende?” Det mod har I.

 

Der er mange, der ikke har det. Der er mange, der lader frygten holde sig tilbage.

 

Ensomme singler lider (unødigt)

Jeg har selv siddet ufrivilligt alene to nytårsaftener, fordi jeg ikke blev inviteret til nogen fester, og jeg var bange for at sige det til nogen. Jeg ville under ingen omstændigheder tage alene af sted til en fest. Det virkede lidt for taberagtigt.

 

Så jeg gik tidligt i seng – og græd lidt i stedet for. Det er forfærdelig at føle sig ensom – at føle at man ikke hører til.

 

Det er samtidig en følelse, som jeg ved, at mange singler kan nikke genkendende til – også selv om de har gode venner og familie.

 

Når der ikke er en kæreste, føles det for mange som ensomhed, fordi vi i vores samfund opfatter et parforhold som en af de vigtigste grundsten i et lykkeligt liv. Men det er efter min mening en løgn, vi bilder hinanden ind, og som vi tror på igen og igen.

 

Jeg siger ikke, at det er bedre at være single end at være i et parforhold, men begge dele kan være fantastisk, og begge dele kan være helt forfærdeligt – det kommer an på din opfattelse af det. Som singler har mange af os en tendens til at tro, at alting bliver meget bedre, hvis bare vi finder en kæreste.

 

Jeg har været single i cirka 9 år, og i en stor del af den tid har jeg læst om og skrevet om parforhold og singleliv og ikke mindst fået en masse erfaringer med at leve alene og hørt andres erfaringer, og det budskab, som jeg gerne vil give videre her i aften er:

 

Alting bliver IKKE bedre, når man får en kæreste.

 

Nogle ting bliver bedre – men andre bliver værre  – og hvis du har 10 ting at græde over som single, får du 10 andre ting at græde over i et forhold. Begge dele kræver en indsats, før det bliver godt.

 

Og det er også derfor, at jeg er vild med steder som SingleHytten, hvor fokus er på det sociale og ikke på at finde en kæreste, for vi har brug for fællesskaber. Vi har brug for hinanden – ikke kun som kærester, men som venner og en del af hinandens liv.

 

Det er i vores relationer med andre, at vi finder glæden. Så skal vi ikke lige klappe af jer og specielt af dem, der gør det muligt at drive SingleHytten. Det er så vigtigt, det I gør, og det fortjener stor ros.

 

Friheden kan være svær som single 

Når der bliver flere singler i Danmark, tror jeg ikke, det handler ikke om, at vi er for selvoptagede til at få et andet menneske ind i vores liv. For mig handler det om frihed. Frihed til at gøre lige, hvad jeg har lyst til. Frihed til at være den jeg er uden at bekymre om, hvad en mand synes om mine valg og mine beslutninger og min opførsel.

 

Men det kan også være svært med den frihed, for når der ikke er en kæreste til at give os en retning i livet, hvor skal man så gå hen i en verden, hvor parforholdet er idealet?

 

Jeg vil godt læse et afsnit op fra den bog, jeg har været med til at skrive sammen med psykolog Mette Holm.

 

Bogen hedder “Elsker mig for evigt” – 12 hemmeligheder til et lykkeligt liv som single”. Afsnittet handler netop om det svære ved friheden.

 

Uddrag fra “Elsker mig for evigt”: Frit valg er frit fald

Som single har du nærmest ubegrænset frihed til at gøre lige, hvad du har lyst til, men friheden kan være en svær størrelse, for hvad skal man vælge, når der er frit valg på alle hylder?

 

Frit valg betyder også nogle gange frit fald. Det kan være enormt ubehageligt at få at vide, at du har frit valg.

 

Hvis du eksempelvis får at vide, at du gratis kan vælge en ting blandt alle varerne i et storcenter både fra elektronikbutikken, tøjbutikkerne eller skoforretningen, hvad vil du så gå efter? Det ville være nemmere, hvis du fik frit valg i en enkelt butik og endnu nemmere, hvis der kun var én hylde, du kunne vælge fra.

 

Som mennesker kan vi egentlig bedst lide, at der er nogen eller noget, som udstikker en retning for os, eller vi selv retter os mod noget. Friheden er både en af de største velsignelser ved at være single, men der er så meget, du kan gøre med din tid og dit liv, at det bliver for overvældende, hvis du ikke har en retning, noget du er passioneret omkring eller interesserer dig for.

 

Så vil du undgå af falde ud over afgrunden, må du afstikke en retning for dig selv. Finde ud af, hvordan du gerne vil leve, hvad der gør dig glad, inspirerer dig, gør dig klogere, og hvad der er vigtigt for dig.

 

Du skal vove at blive den, du virkelig er, uanset hvad andre synes. Alt for mange af os gemmer vores virkelige jeg af frygt for at blive udstødt af flokken.

 

For rigtig mange af os kræver det et stort arbejde med os selv og vores indre overbevisninger at finde ud af, hvad der er vigtigt for os, hvilke værdier vi har, hvad vi godt kan lide at lave. For hvordan skaber du et godt liv for dig selv, når der er frit valg på alle hylder, og du ikke rigtig ved, hvad du har brug for?

 

Det kan eksempelvis være, når den vej mange følger, med uddannelse, fast job, ægteskab, børn, hus og have, ender blindt, og man bliver skilt. Indtil da går tiden jo med jobbet og familien. Ens egne behov og lyster har måske været skubbet i baggrunden af hensyn til familien, og nu står man der og er sig selv. Hvad skal der så ske?

 

For mange er løsningen en ny partner at flytte sammen med, og det kan i nogle tilfælde være fint, men hvad med at tage den nødvendige tid til at finde ud af, hvad DU gerne vil?

 

Det kan også være, hvis du f.eks. er kørt fast i dit job og trænger til en ny retning i karrieren, eller når børnene flytter hjemmefra. Det er situationer, hvor vi som mennesker føler en slags tomrum eller modløshed, og hvor det er ekstra vigtigt at tage en time out og finde ud af, hvad der skal ske: Hvad er det for nogle ting, der gør os glade?

 

Uanset hvad begynder forandringen med dig selv, for der er kun dig til at gøre noget, hvis du vil have det bedre eller have mere mening med livet.

 

Det er kun dig, der kan vælge at træde ud af komfortzonen. Og valget er svært, og det er utrygt, og det kan vi mennesker ikke lide. Uha nej, lad mig komme ind i flokken og være, som jeg plejer, og som alle andre forventer.

 

Jo mere du tør at gå ud af din komfortzone og ind i din udviklingszone og turde være den, du er, på trods af at nogen synes, du er for meget eller for lidt eller synes, det er underligt, hvordan du lever, des længere kommer du. Når vi gør noget på trods, opleves det enormt stærkt af både os selv og andre.

 

Singler skal lære at elske friheden

For mit eget vedkommende har friheden også været noget, jeg skulle lære at elske.

 

Sangerinden Katy Perry synger i sin sang “Roar”: “I stood for nothing so I fell for everything”, og når du ikke står for noget og viser verden, hvad du vil, og hvor du vil hen, falder du nemt for fristelsen til at følge andres vej, og det er nemt at blive afhængig af en kæreste til at vise vejen.

 

Her vil jeg godt læse et andet kortere afsnit op fra min og Mettes bog, som netop handler om, hvad der sker, hvis du er afhængig af en kæreste og ikke har fået skabt dit eget liv.

 

Uddrag fra “Elsker mig for evigt”: Brug singlelivet i dit parforhold

I mange forhold er kærligheden blevet afløst af det velkendte. Kærligheden visner i tryghedens navn. Tryghed avler mere tryghed. Mange par er sammen på grund af tryghed frem for, at partneren er et menneske, de deler værdier med eller synes er inspirerende.

 

Hvis vi er sammen af kærlighed vil vi ikke lægge bånd på et andet menneske, som mange gør i parforhold. Så ville man i stedet for at brokke sig over, at den anden måske gerne vil gå til badminton, være støttende og sige “Nej, hvor spændende”, fordi partneren er en isoleret enhed, der godt må gøre ting selv.

 

Jo mere trygge vi bliver i vores parforhold, des mindre sex har vi også. Vi bliver afhængige af trygheden, og hvis vi bliver afhængige af noget, begynder det at irritere os.

 

Afhængighed af et andet menneske betyder også afhængighed af, at han eller hun er på en bestemt måde, for at man føler sig tryg. Og tryghed er ikke specielt sexet.

 

Den uafhængighed og det frie liv, du kan have som single, kan blive en styrke i et kommende parforhold, fordi du netop har noget, du dyrker og går op i med liv og sjæl.

 

Når du har det, bliver dit behov for at kontrollere en evt. kommende partner mindre, fordi du er uafhængig og ved, at du kan klare dig uden ham eller hende. At du så måske ikke har lyst til det, er en anden sag, men visheden om, at livet som fri single også er et rigt og dejligt liv, gør dit behov for kontrol og tryghed i et parforhold mindre.

 

En mand at gå ud med – ikke at komme hjem til

Jeg tror, at alle kan lære at elske friheden, når man finder en retning og prøver at gøre sig fri af myten om, at vi skal være to og to sammen for at være rigtige.

 

Det er ikke fordi, jeg ikke vil have en kæreste, eller at jeg hader mænd eller synes, at vi alle skal være singler for evigt.

 

Jeg har været single i ni år, og det er heller ikke fordi jeg aldrig møder nogen søde mænd. Det gør jeg. Jeg har bare ikke lyst til at være sammen med dem i et parforhold, hvor vi på et tidspunkt skal bo sammen eller have børn, og det melder jeg klart ud. Det har mange svært ved at forstå.

 

Vi higer efter parforholdet 

De har det svært med, at jeg ikke vil opgive min frihed, og de har svært ved at forstå, at jeg hellere vil have en mand at gå ud med – en mand at opleve ting med – end en mand at komme hjem til hver dag.

 

De fleste tror, det skyldes, at jeg er kold eller er blevet såret for meget og nu ikke tør at åbne mig, for det er det, vi er vant til at høre.

 

Sådan var det nok i starten, men jo mere jeg har tænkt over det, jo mærkeligere virker det, at vi alle sammen higer efter parforholdet.

 

Vi er jo forskellige mennesker, vi har forskellige interesser, vi bor forskellige steder, men alligevel prøver vi alle sammen at proppe os selv ned i den kasse, der hedder “parforhold” eller “kernefamilie”.

 

Jeg tror simpelthen ikke på, at alle passer ned i de kasser, men det er så stærk en overbevisning i vores samfund, at det er det bedste for alle, at vi gør vold på os selv og vrider en arm og bøjer et ribben for at komme ned i kasserne – for at passe ind.

 

Og i længden er det ikke holdbart, og derfor tror jeg også, at vi i dag ser så mange, der bliver skilt og virkelig kæmper med at finde en kæreste.

 

Jeg forstår godt, at mange hader at være single, for i vores samfund betyder det, at du mangler noget, at der er noget, du ikke kan finde – at du mangler “din bedre halvdel”.

 

Men hvad nu hvis vi i stedet for at være singler, der mangler noget, begynder at se os selv mere som nogen, der er frie til at gøre lige, hvad vi har lyst til? Hvad nu hvis vi ændrer fokus fra det vi ikke har – til det vi har?

————————————————-

Jeg sluttede talen med at forære Singlehytten et eksemplar af vores bog og med at invitere medlemmerne med til SingleSpot.dks singlelejr på Samsø Festival i uge 29.

 

[adrotate group=”8″]

 

►►Læs også: Single Camp 2016: Tag til Samsø Festival med andre singler

►►Læs også: Singler har deres egen hytte i Holstebro

 

[adrotate block=”1″]

Share this:

About the Author

Pia LoulouIndehaver og stifter af SingleSpot.dk og forfatter til bogen "Den dag jeg stoppede med at græde over mænd" samt medforfatter til bogen "Elsker mig for evigt - 12 hemmeligheder til et lykkeligt liv som single" Single gennem ca. 10 år.

View all posts by Pia Loulou

2 Comments

 1. J
  J06-25-2016

  ‘Vi er jo forskellige mennesker, vi har forskellige interesser, vi bor forskellige steder, men alligevel prøver vi alle sammen at proppe os selv ned i den kasse, der hedder “parforhold” eller “kernefamilie”.

  Jeg tror simpelthen ikke på, at alle passer ned i de kasser, men det er så stærk en overbevisning i vores samfund, at det er det bedste for alle, at vi gør vold på os selv og vrider en arm og bøjer et ribben for at komme ned i kasserne – for at passe ind.’

  … Hvor er det godt sagt!
  Thumbs up! 🙂

  • Pia Damsgaard Bach
   Pia Damsgaard Bach06-25-2016

   Mange tak 🙂