Madplaner for singler

madplan-for-singler

Der er et eller andet magisk over madplaner, synes jeg. Det tiltrækker mig, at jeg kan nøjes med at handle 1 gang om ugen og slippe for at tænke på, hvad jeg skal spise hver dag.

 

Desuden er der gode muligheder for at minimere sit madspild og spare penge. MEN der er et men: De madplaner, der findes derude, er altid tilpasset til familier eller to personer. Ingen har lavet madplaner til os singler, der bor alene – i hvert fald har jeg ikke kunnet finde dem.

 

Så derfor har jeg besluttet mig for at lave mine egne, og dele dem her på sitet. Jeg er udover at være journalist også uddannet kostvejleder/slankekonsulent, så mad er et område, der interesserer mig rigtig meget, og specielt er jeg altså optaget af, hvordan singler kan få sund, nem, lækker og billig mad. Det er der nærmest ikke nogen, der skriver noget om.

 

Find madplanerne her.

 

Hurra for frossent og færdiglavet singlemad

Min interesse for mad er dog ikke så meget at hakke snitte, koge, blanchere, stege den eller på andre måder kæle for den og eksperimentere med den – og slet ikke vaske op efter den – men mere for at spise den og for, hvad den gør ved min krop. Derfor vil jeg forsøge at holde det så simpelt som muligt og uden sære ingredienser, som kun findes i Yemens bjerge og skal transporteres ned med minibjergged, mens skaldede munke messer beskyttende mantraer.

 

Det er almindelig sund mad, som kan købes i almindelige supermarkeder. Jeg spiser selv ikke kød, men gerne fisk og skalddyr, men jeg vil tænke på jer, der spiser kød og lave retter, hvor man sagtens kan skifte fisken ud med kød og også mange ikke-sære vegetarretter. Som alle jo kan spise.

 

Jeg er heller ikke for fin til at foreslå nogle af de mange færdiglavede eller frosne varer, som næsten alle supermarkeder har efterhånden. For jeg gider ikke selv bruge alt for meget tid på tilberedningen, og det tager altså bare laaaang tid at snitte og hakke og alt det der. Så hurra for færdige alternativer. Frosne grøntsager er det nemmeste i verden, fordi de er skåret ud og klar til at spise. Altså når de er tøet op. Desuden er poser med frosne grøntsager billige i forhold til almindelige grøntsager.

 

Desuden bruger jeg nogle gange andre typer færdiglavede ting, som “rigtige” madbloggere ikke ville røre med en grilltang. Men hvis jeg eksempelvis skal stå og lave en mornaysauce fra bunden, jamen så er det ekstra bøvl og opvask, og det gider jeg ikke, når jeg kan købe det færdigt. Så det sker altså, men ikke hele tiden. Men hellere få lavet noget mad med en mindre god ingrediens end ty til usund take away, er min filosofi.

 

Find madplanerne her.

 

Økonomi og mad for singler

Hver madplan gælder for 1 person i 1 uge og for at gøre det så nemt som muligt, laver jeg dem, så man spiser det samme 2 dage i træk. Dvs. der er 3 retter i madplanen hver uge, og den sidste dag kan du jo forkæle dig selv med lidt take away, spise rester eller spise ude. Min erfaring er i hvert fald, at jeg spiser ude/køber takeaway 1-2 dage om ugen.

 

Husk at bruge fryseren, hvis du har noget til overs. Det er skønt med færdig mad fra fryseren på travle dage.

 

Budgettet for madplanerne er 200-300 kr. om ugen. Jeg går i indkøbslisten ud fra, at du allerede har basisvarer som salt, peber, sukker, hvedemel og olie. Alt andet skriver jeg på den ugentlige indkøbsliste.

 

Ulemper ved madplaner

Det er nogle gang også lidt irriterende at være bundet af en madplan. Jeg får selv nogle gange lyst til andre ting, end det der står på menuen. Og hvad gør man så?

 

Hvis du hører til den type, er det måske en bedre ide at bruge madplanerne som inspiration og købe ind til 1 ret af gangen. Så kan du en dag eksempelvis søndag kigge på, hvad du har i køleskabet og lave en ret ud fra, hvad der er til overs. Brug evt. appen “Forresten”, hvor du kan finde opskrifter ud fra, hvilke varer du har til rådighed. Den er god.

 

Hvor køber jeg mest fornuftigt ind som single, der bor alene?

Mit umiddelbare indtryk er, at Rema1000 er en af de eneste kæder, der sælger de mest almindelige grøntsager og rodfrugter stykvis, så dem anbefaler jeg.

 

Skriv gerne til mig på pia@singlespot.dk, hvis du har ideer eller kommentarer til madplanerne.

 

Find madplanerne her.

 

Leave a Reply